Ξενυχτήσαμε για τα καλά χτες βράδυ στο τραπέζωμα της Χριστίνας αλλά μου ήταν αδύνατον να αρνηθώ την πρωινή πρόσκληση του Γιάννη να γνωρίσω τον ιδιωτικό του αμπελώνα…

Με ξύπνησε στις 7 ο Αποστόλης- δε ρίσκαρα με τίποτα να παρακοιμηθώ και να τον στήσω, ήταν απίστευτα ενθουσιασμένος που θα μου έδειχνε το οικογενειακό του βασίλειο.

Ανηφόρησα γρήγορα προς το Φτερνό, ο ήλιος ήδη δημιουργούσε μια νέα συγκλονιστική μέρα που έβαφε με χρυσάφι τους γύρω λόφους και τα βουνά…Ολα ακόμα ησύχαζαν και το λευκό εκκλησάκι μου έκλεισε το μάτι εγκαίρως για να μη χάσω τη στροφή.

Ο Γιάννης με καλωσόρισε καλόκαρδα και με τριγύρισε στα πεζούλια του ζεστού οικογενειακού σπιτιού όπου μεγαλώνουν όμορφα πορτοκαλιές, ροδιές, ροδακινιές, πατατιές, κολοκυθιές αλλά και κλήματα που φυτεύτηκαν μαζί με τα κλήματα του Ρομποτή στο οινοποιείο της Λευκαδίτικης Γης…Ο Γιάννης που ζει στην Κοπεγχάγη και ταξιδεύει διαρκώς σε όλο τον πλανήτη, βρίσκεται μαζί με τη Bente, τη γυναίκα του, στα “άγια” χώματα τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο γιατί, όπως λέει χαμογελώντας, δε ζει πια χωρίς έστω και λίγη  “τζούρα” Λευκάδας.

Το λιλιπούτειο αμπέλι του έχει ήδη 200 και κάτι ρίζες με βερτζαμί αποκλειστικά, καλύπτει 4 ωραία πεζούλια που μου έδωσαν ιδέες και βγάζει ήδη από το 2013 το δικό του όμορφο κρασί που άλλοτε ξεχύνεται με κοκκινοδαμασκηνιές φλόγες κι άλλοτε – όπως πέρυσι – με μια απρόσμενα ροζέ μαγεία που μούφερε έντονα στο μυαλό το pigeon blood ruby, που είχα ανακαλύψει στη Βραζιλία.

Στο εξαιρετικά καλά οργανωμένο mini οινοποιείο του, ολοκληρώνεται ένας πλήρης κύκλος και το γεμάτο καμπύλες μπουκάλι αποτυπώνει με τον πιο όμορφο τρόπο το μεράκι, την αγάπη και τη σημασία στη λεπτομέρεια που αφιερώνεται εδώ, με φόντο τα φιορδ των Απολλωνίων.

ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Βερτζαμί 2016
Rosé
Reserve
Βαρέλι ” Στάφυλος”

Έφυγα ξεχειλισμένη από αυτή τη χαρά, από τη μέγιστη φροντίδα που αισθάνθηκα γύρω μου ακόμα και για την πιο ταπεινή προσπάθεια, αυτό το “κάνω το καλύτερο που μπορώ ώστε να έχω το καλύτερο που μπορώ αποτέλεσμα”…Γιατί όπως λέει και ο Γιάννης, life is too short για οτιδήποτε λιγότερο!!!