H σούπα που μίλησε στην καρδιά μου

By 12/12/2017food stories

Μια Δευτέρα αλλιώτικη απ’ τις άλλες… Κι ας ήταν εξοντωτικό το πρωινό της, στη στροφή το απόγευμά της έγινε συναρπαστικό!

Βρέθηκα στη Μεσογείων να φτιάχνω μαζί με τον Αλέξανδρο και τη μικρή, εξαίσια παρέα μας το πιο ωραίο γιορτινό μενού που μπορούσα να ονειρευτώ. Η Βασιλική ήρθε απ’ τη Νεμέα ειδικά για μας κι έφερε μαζί της τα πιο στιβαρά κρασιά της οικογένειας, χρόνια τώρα ο Παλυβός γεμίζει τον ουρανίσκο μας με τα πιο ζεστά και έντονα αρώματα που μπορεί ένα αμπέλι να δώσει.

Και παρότι όλα όσα πρότεινε απόψε αυτό το χαρισματικό αγόρι ήταν πεντανόστιμα και διαφορετικά, η σούπα του μίλησε στην καρδιά μου – στο βελούδινο χάδι της εξατμίστηκαν απρόσμενα όλες οι ανησυχίες που έφερε η νέα εβδομάδα, μέσα στην υγρή της αφθονία ισορρόπησαν τα χάσματα και οι αδυναμίες της μέρας ολόκληρης.

Τη βρήκα τόσο κομψή, τόσο φίνα, τόσο ξεχωριστή που θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας – ένα μικρό δώρο για τα Χριστούγεννα που έρχονται, πιστέψτε με μια βελουτέ αρκεί για να τα κάνει να φανούν ονειρικά!

Tη φυσάω σα φτερό προς το μέρος σας κι ελπίζω κάτω απ’ τις βελούδινες φτερούγες της να βρίσκετε καταφύγιο τα κρύα βράδυα του χειμώνα!

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΒΕΛΟΥΤΕ  ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΣΩΤΑΡΙΣΜΕΝΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

  • Κόβουμε 250 γραμμάρια κολοκύθας, γλυκοπατάτας, καρότου και πατάτας – όλα καθαρισμένα- σε ισομεγέθη κομμάτια.
  • Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο.
  • Σωτάρουμε 1 κρεμμύδι μαζί με 1  πράσο και 1 σκελίδα σκόρδο (όλα ψιλοκομμένα) για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα μαζί με την γλυκοπατάτα, τα καρότα και την πατάτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε 350ml ζωμό κοτόπουλο, 750ml γάλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά.
  • ‘Οταν όλα τα υλικά έχουν βράσει, αφαιρούμε λίγα υγρά από τη σούπα και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Με ένα pimer περνάμε τη σούπα πολύ καλά μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή και αν τη θέλουμε πιο υδαρή, προσθέτουμε από τα υγρά που έχουμε κρατήσει στην άκρη.
  • Όταν αποκτήσει την υφή της αρεσκείας μας, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο.
  • Σωτάρουμε τα χοντροσπασμένα αμύγδαλα μαζί με τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Όταν τα αμύγδαλα πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό, ανακατεύουμε μια τελευταία φορά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε σε ατομικά μπολ τη σούπα με 1-2 κουταλάκια από τα αμύγδαλα από πάνω.

Ιt will Cover you with its Feathers and Under its Wings you will find Refuge.